Kodėl medus kristalizuojasi?

Visi žinome, kad medus atsiranda iš augalų nektaro, kurį bitės surenka iš tūkstančių žiedų. Nektaras - tai saldus augalų skystis, susidarantis žiedo nektarinėje. Saldumą nektarui suteikia cheminės molekulės:

  • gliukozė
  • fruktozė
  • sacharozė

Jei gliukozės ir fruktozės molekulės ima ir sukimba viena su kita - susidaro sacharozės (cukrozės) molekulės, kurios formuoja kristalus ir todėl medus ima kietėti bei kristalizuotis. Šis procesas yra visiškai natūralus ir beveik neišvengiamas! Kodėl beveik? Nes kristalo gardeles visada galime sulaužyti! Yra net du būdai!

  • termiškai - truputį pašildant medų, kol sacharozė vėl suskils į gliukozes-fruktozes ir medus suskystės;
  • mechaniškai - karts nuo karto vis pamaišant medų mediniu šaukštu taip sulaužant susidarančias sacharozės kristalų gardeles! Tokiu pačiu principu yra gaunamas ir kreminis medus!

Štai kaip viskas paprasta!